Waarom is het zo moeilijk om je film te plaatsen?

Laten we beginnen met het slechte nieuws: het is vandaag de dag erg moeilijk (zo niet praktisch onmogelijk) om een gegarandeerd minimum te ontvangen. In de dagen van de dvd’s waren er nog distributeurs die vrij nauwkeurig konden rekenen op de verkoop en zo gemakkelijker konden uitzoeken of er al dan niet wat geld te verwachten viel voor een middelmatige Engelstalige horror met een met de komst van VOD veranderde C-serie.

Dat gezegd hebbende, zelfs in de goede oude tijd was het niet allemaal gewoon zeilen: als je ooit een minimumgarantie voor je kleine film had kunnen krijgen, zou het waarschijnlijk het enige echte inkomen ooit zijn geweest. Tegenwoordig is het zeer waarschijnlijk dat je geen enkele vorm van vervroegde terugkeer van je project zult hebben, tenzij je een extreem terughoudende en waardevolle cast hebt. Als je daarentegen om een of andere reden het geluk hebt om een deal te kunnen sluiten, is het waarschijnlijk een kwestie van een vergoeding die gelijk is aan de prijs van een I-phone.

Richt u niet op het gegarandeerde minimum
De vuistregel is dat het hebben van een gegarandeerd minimum niet de doorslaggevende factor mag zijn bij de keuze om al dan niet te tekenen met een distributeur of verkoop . Ten eerste is het voor een verkoopagent erg moeilijk om te voorspellen wat voor soort verkoop een film zal hebben. Als hij zich vastlegt op een gegarandeerd minimum (zelfs als het klein is), zou hij er echt zeker van moeten zijn dat hij minstens twee keer zoveel zou terugkomen om winstgevend te zijn. En aangezien iedereen, en ik bedoel iedereen, werkt om te verdienen, wordt de redenering hier opgelost in “minder uitgaven, meer inkomen”. Wat gebeurt er als de film niet eens binnen het gegarandeerde minimum vooraf is? Simpel: je verliest geld.

De belangrijkste beslissing moet dus meer gebaseerd zijn op de reputatie van de verkoper of distributeur en de manier waarop hij of zij zal zeggen dat hij of zij aan de film werkt. Zijn er mensen aanwezig die reageren op e-mails of telefoontjes? Hebben ze een specifiek communicatie- en verkoopplan verklaard?

Tegenwoordig moet je realistisch en pragmatisch zijn: denken over de gegarandeerde minima voor kleine films is bijna nutteloos. Het risico is om rond te gaan op markten en vergaderingen met als resultaat het accepteren van veel slechtere aanbiedingen het volgende jaar.

Het is veel nuttiger om te zoeken naar nieuwe relaties en winstgevende samenwerkingen met rechtvaardige en eerlijke mensen die iets meer kunnen betekenen voor het project, zelfs zonder aanvankelijke geldwaarde.

Or, begin na te denken over projecten die geboren kunnen worden met een specifiek marketingplan en een realistische en geplande doe-het-zelf distributie.