Hoe je filmen kunt leren door naar films te kijken

Iedereen die ervan droomt om een succesvol filmmaker te worden, heeft waarschijnlijk al heel wat films gezien in zijn leven – voor velen van ons inspireerde het kijken naar films ons eigen verlangen om ze te maken.

Samen naar de film kijken

Als je een filmliefhebber bent die zijn of haar cinefilia naar een hoger niveau wil tillen, probeer dan deze nuttige oefeningen om je kennis over filmmaken te verbeteren en nieuwe vaardigheden en inspiratie op te doen – en dat allemaal tijdens het kijken naar films!

  1. Vertraag de dingen: Hoe is een filmmaker anders dan een lid van het publiek? Hij/zij zou de dingen anders moeten kunnen zien. Om dit te doen, is de eerste stap het vertragen. Vertraag de film. Scène voor scène. Een scène gebeurt op één locatie. Bekijk de hele film eerst, en kies een scène waar je echt van houdt.
  2. Focus op de camerabeweging: De rol van de regisseur is om de camera te positioneren waar ze denken dat het hun visie op film beter zal vastleggen. Let op waar de camera zich bevindt en op de afstand tussen de camera en de onderwerpen. Waarom ging de filmmaker voor een bepaald moment van een zeer breed shot naar een close zoom? Door deze vragen te stellen en te beantwoorden terwijl je naar een film kijkt, kun je zelf beslissen wanneer het tijd is om te kiezen hoe je camera je verhalen gaat vertellen.
  3. Let op nieuwe dingen: De powerfilms moeten ons allemaal betoveren door de vele elementen die filmmakers tot hun beschikking hebben. Natuurlijk willen regisseurs dat al deze onderdelen en stukken zo goed samengaan dat het publiek het te druk heeft met het verhaal om te merken hoe of waarom de film de aandacht zo vasthoudt. Maar als iemand die hoopt zijn eigen vak te verbeteren tijdens het kijken naar films, moet je je aandacht kunnen verleggen om nieuwe elementen van de films die je bekijkt op te merken en te bestuderen.
  4. Bestudeer de belangrijkste karakteractie: Alles wat het publiek ziet dat de personages op het scherm doen – en ook de achtergrond- speelt een rol bij het vertellen van het verhaal van een film. Daarom speelt de stijl van een regisseur met acteurs zo’n belangrijke rol in het begeleiden van het verhaal.
  5. Geluidsontwerp: Kijk nog eens naar de scène. Ben je nu al moe? Luister nu. Misschien kun je je van het scherm afkeren en gewoon naar het geluid luisteren. Inmiddels ken je alle opnames en acties uit je hoofd, dus haal de beelden weg. Luister naar de voetstappen, het geritsel, de donder, het auto-ongeluk, het geweer dat afgaat, alles en nog wat. Noteer het.
  6. Muziek: Luister naar muziek op dezelfde manier. Wat voor muziek is het? Welk tempo? Welk genre? Welke stemming? Welke instrumenten werden gebruikt? Vraag dan: Waarom? Waarom is het dit soort muziek, waarom is het dit tempo, waarom is het dit genre en wat als je de instrumenten verandert? Misschien kun je iTunes of Spotify of SoundCloud of een andere muziek-app laden en naar de scène luisteren terwijl je andere nummers of muziek afspeelt. Kun je een beter nummer of betere muziek vinden die bij deze scène past? Wat maakt het beter?

De laatste stap is het belangrijkste. Stap terug en bekijk de hele film opnieuw, in real time.

Dan komt je favoriete scène. Kijk hoe het past in het hele verhaal. Je kent alle keuzes die de regisseur heeft gemaakt. Vraag jezelf nu af: Waren al die keuzes goed voor de film als geheel, of doet het pijn?

Je zou dit alles in één dag moeten kunnen doen, en aan het eind ben je moe. Gefeliciteerd, je weet hoe het voelt om 5% te zijn van wat een filmregisseur doormaakt gedurende een hele productie. Ik hoop dat je dit heilzaam vond. Laat me weten wat je denkt in de commentaren hieronder.